El projecte de Cal Rural té el principal objectiu de posar sobre la taula la problemàtica de l’habitatge a les zones rurals de Catalunya i col·laborar en la mobilització d’habitatges buits a través de solucions innovadores.

Liderat per l’ADRCatCentral, amb la participació d’ARCA i de la resta de Grups d’Acció Local de Catalunya, Cal Rural busca implicar els ens locals i les entitats dinamitzadores del territori.

Els quatre objectius específics de Cal Rural són els següents:

Amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte de Cal Rural a la població, l’ADRCatCentral enceta amb aquesta nota de premsa una campanya de difusió a les xarxes socials que durarà diverses setmanes i que mostrarà a través de tres vídeos els avantatges de viure en territori rural.

Els vídeos, que se centren en diferents aspectes de la vida en territori rural, volen conscienciar a la població de les coses positives que té, com per exemple treballar a prop de casa o gaudir de productes de proximitat, sense caure en una visió excessivament idíl·lica o romanitzada.

Promocionar els edificis sostenibles, eficients i assequibles per al conjunt de la població és ara una urgència després de dos fets determinants que han ocorregut en els últims anys. La crisi del sector de la construcció que es va iniciar el 2008 i també la pandèmia de la covid-19 que va tenir lloc l’any 2020.

Això ha provocat que el parc d’habitatge hagi minvat en els darrers anys a tot el territori català, al mateix temps que l’oferta d’habitatge disponible és limitada. Pel mateix efecte de l’oferta i la demanda s’ha observat un augment de preu considerable, fet que en dificulta l’accés a moltes persones, especialment aquelles amb menor poder adquisitiu, com és el cas dels joves.

Hi ha molts altres factors que dificulten l’accés a l’habitatge, com ara la pressió turística amb la creació de segones residències o apartaments turístics, o fins i tot el despoblament.

Així, mentre a les ciutats grans cal augmentar el parc d’habitatge per fer front a les migracions internes que busquen una vida millor a les ciutats, en alguns pobles menys afavorits els habitatges queden desocupats, degradant-se de mica en mica fins que queden inservibles.

Amb la crisi de la covid-19 s’ha despertat un interès de moltes famílies per deixar les grans ciutats i buscar millor qualitat de vida, un entorn més natural i relaxat en territoris rurals.

Aquesta il·lusió, sovint, s’ha vist impossibilitada pel fet de no trobar una oferta d’allotjament d’acord amb les necessitats, i així és com s’ha manifestat en les Estratègies de Desenvolupament Local Participatiu (EDLP) dissenyades arreu de Catalunya l’any 2022.

Com les necessitats aguditzen l’enginy de les persones, també en els darrers anys han sortit a la llum projectes innovadors i creatius que cerquen fórmules per resoldre aquestes problemàtiques, com les cooperatives d’habitatge, els habitatges prefabricats i modulars, la construcció amb fusta, etc.

Amb aquesta situació sobre la taula, el projecte de Cal Rural neix per promoure l’habitatge assequible i sostenible teixint xarxes i generant sinergies arreu del territori. Actualment, ja són molts agents arreu de Catalunya, tant públics com privats, que treballen en aquesta línia, com Viure a Vallcebre, Tremolina SCCL o el Màster UdG en bioconstrucció aplicada i eco arquitectura, entre altres.

Al lloc web https://calrural.catcentral.cat/ s’hi pot trobar tota la informació del projecte, els agents participants i les accions en marxa. L’ADRCatCentral informarà més al detall del Projecte de Cal Rural i les seves accions concretes després de la conclusió de la campanya informativa.