Prats de Lluçanès va celebrar la jornada de tancament del projecte del Grup Operatiu de l’Escorxador Mòbil, amb més de 30 assistents. La jornada va tenir lloc a Prats de Lluçanès i va marcar el final del projecte del Grup Operatiu format per l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura i l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya. El projecte ha contribuït a millorar el benestar animal i la viabilitat de les petites explotacions.
A l’inici de l’acte, Xavier Puigvert, professor associat de l’àrea de coneixement de Producció Animal a la UdG, va destacar els baixos índexs de cortisol i un pH òptim en la carn de xais sacrificats mitjançant l’escorxador mòbil, aspectes que testimonien les millores substancials en el benestar dels animals abans i durant el seu sacrifici.
Posteriorment, Laia Ocaña, tècnica de suport a la recerca al departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, va presentar els resultats d’un estudi comparatiu (panell de tast) de la carn procedent de l’escorxador mòbil enfront de la d’escorxadors convencionals. Aquest estudi, realitzat pel grup investigador de CIRTTA (TECNIO-CERTA), destaca les qualitats organolèptiques superiors de la carn de xai sacrificada amb el màxim benestar animal.
Joaquim Merino, responsable de comunicació durant el període en què s’ha dut a terme el Grup Operatiu, va explicar el pla de comunicació i va mostrar el vídeo realitzat amb el testimoni de tots els actors implicats
Després de la pausa cafè, Ferran Ribas, consultor de seguretat alimentària, higiene, autocontrols i APPCC a GHQ assessors, va detallar els manuals d’APPCC i els controls dissenyats per l’escorxador mòbil, els quals garanteixen la seguretat alimentària durant tot el procés.
Anna Garrós, gerent de l’Associació pel Desenvolupament Rural, juntament amb Núria Cabré, tècnica que gestiona el dia a dia de la instal·lació, van presentar els reptes i solucions al llarg del procés de desplegament de l’Escorxador Mòbil. Van destacar que la implementació d’un projecte tan pioner requereix un procés d’aprenentatge continu, subratllant la importància crítica del suport administratiu per mantenir un sector arrelat al territori.
A continuació, Anna Aymerich, Project Manager a Inèdit, va presentar la ‘Peülla de Carboni’, una eina desenvolupada per calcular l’estalvi en emissions i costos associats als serveis de l’escorxador mòbil. L’estudi comparatiu amb escorxadors tradicionals mostra una reducció del 35% en emissions a l’atmosfera. Aquesta xifra posa de manifest l’efectivitat de l’escorxador en el repte global de la descarbonització.
Per finalitzar el torn de ponències, Marta Homs, enginyera agrònoma de Vector Ambiental, va presentar el projecte d’enginyeria pel desenvolupament d’una sala de desfer i un punt de venda. Aquesta instal·lació busca facilitar la venda directa, permetent als ramaders millorar la comercialització dels seus productes directament al consumidor final, reforçant així la sostenibilitat i la viabilitat econòmica del sector ramader a nivell local.
Per tancar la jornada de debat, Alba Piqué d’ARCA va moderar una taula rodona amb representants de diverses explotacions ramaderes, incloent Can Casanova, Cal Pauet i Can Font de Ciuret. Durant aquesta sessió, els ramaders van compartir les seves experiències amb l’escorxador mòbil, destacant com aquest servei ha contribuït a millorar el benestar animal i la viabilitat de les seves pràctiques ramaderes. Aquest debat ha servit per subratllar la importància de preservar la ramaderia extensiva i destacar el paper vital de l’escorxador mòbil en el suport a aquest sector.