L’Associació pel desenvolupament rural de la Catalunya Central va participar en un curs de capacitació d’agents de canvi i transformació intencional per promoure processos de coparticipació en els seus respectius territoris que permetin trobar solucions conjuntes als reptes de sostenibilitat. Aquesta formació, impartida a Olot (Garrotxa) per l’expert en dinàmiques de canvi i participació Eugenio Moliní, forma part de les accions del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural: Cap a la Consolidació de Territoris Intel·ligents.
La formació, celebrada el passat dia 20 de març a la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, va constar d’una primera part de caire conceptual, en què es van abordar aspectes vinculats a una nova concepció de la gestió del canvi, tant en sistemes definits i estructurats com una empresa com en sistemes difusos com un territori. Segons Moliní, els mètodes de gestió emprats fins a la data s’han fonamentat en una concepció racionalista, linears i jeràrquica del canvi, sovint amb una intenció més o menys explícita de manipulació de les persones. La transformació intencional, per contra, proposa desenvolupar una comprensió de les organitzacions o dels territoris com un tot viu, amb múltiples veus i a transformar les resistències en aliances i els conflictes en eines de suport. En aquesta línia, Moliní va donar algunes claus per a dissenyar i facilitar processos i reunions transformadores i d’alt impacte, orientades a la “tasca”. “Crear una cultura de treball en la qual cadascú estigui al servei dels altres, i tots estiguin al servei de cada un”, va apuntar Moliní.
La jornada es va completar amb una sessió de benchmarking, en la qual vam participar com a observadors en la preparació d’una reunió de co-participació entre el sector públic i el sector empresarial de la Garrotxa per a constituir un nou organisme de gestió de la Formació Professional no reglada de la comarca.
En el marc del projecte Gestió Sostenible Rural, està previst que l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, iniciï aquest 2014 processos de transformació intencional en el territori, promovent dinàmiques de coparticipació que permetin dissenyar projectes col·laboratius per la sostenibilitat.
Aquestes actuacions es desenvolupen en el marc de l’Eix 4 Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, pel període 2007-2013, i estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.