Les II Jornades sobre espais test agraris són el punt de trobada de totes aquelles persones i entitats interessades a innovar les eines que facilitin la incorporació d’una nova generació agrària. Des del convenciment que sense persones treballant la terra no hi ha sistema alimentari que se sostingui, des de la Xarxa d’Espais Test Agraris (RETA) s’està treballant per avançar cap a un entorn innovador de suport a les persones emprenedores que es vulguin incorporar de manera progressiva al sector agrari.
És per això que durant el mes de novembre s’han organitzat diverses sessions de treball, en línia i presencial, orientades a continuar aprenent, perquè les noves generacions agràries tinguin a la seva disposició una catifa vermella que els permeti emprendre en entorns de facilitació publicoprivada . El treball en xarxa es considera fonamental per poder donar resposta al repte del relleu generacional agrari i els espais test agraris se situen com una peça més dins l’ecosistema d’innovació social.
Les II Jornades sobre espais test agraris arrenquen el 16 de novembre en format en línia amb la sessió d’obertura a càrrec d’Eva Torremocha, responsable del programa Alimentació Sostenible de la Fundació Daniel i Nina Carasso; i Mercè Oms, ramadera i impulsora de l’espai test agrari de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.
Tot seguit tindrà lloc la sessió de caràcter institucional oberta al públic “Polítiques públiques i eines de suport per a una nova generació agrària”, en què participarà Ricard Ramon, cap d’unitat adjunt a la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea. Aquesta ponència donarà pas a la taula rodona, “Com donem suport als processos d’incorporació progressiva al sector agrari des de les nostres institucions?”, amb la participació de diferents administracions públiques vinculades amb els espais test agraris dels territoris més actius.
El segon dia, el divendres 18 de novembre, la sessió de treball en línia “Experiències d’espais test agraris per continuar aprenent”, va adreçada a aquelles persones o entitats interessades a impulsar i/o conèixer que són els espais test agraris i perquè són eines bàsiques en els processos d’incorporació progressiva al sector. Per això Neus Monllor, coordinadora de la secretaria tècnica de la RETA, explicarà que són els espais test agraris i com s’estructuren. Tot seguit, Jean-Baptiste Cavalier, coordinador de RENETA, detallarà com funciona la xarxa francesa. Finalment es realitzarà una taula rodona, “Aprenent de les experiències d’espais test agraris franceses”, moderada per Laura Megias, tècnica d’espais test agraris d’ARCA, on es comptarà amb la col·laboració de quatre persones coordinadores d’espais test agraris, dos franceses, L’Essor Maraicher i Trebatu; i dues espanyoles, Granja Cooprado i Zunbeltz.
La presencialitat es recupera el dijous dia 24 de novembre amb una sessió de treball adreçada a persones i entitats interessades en els espais test agraris i aquelles entitats que ja estan desenvolupant projectes per a la seva creació. L’objectiu és donar a conèixer en quin moment es troben els espais test agraris a Espanya, quins són els seus reptes principals i com s’estan articulant els programes en diferents territoris. A més, s’han organitzat tallers temàtics on conèixer les entranyes de les experiències actuals de creació d’espais test agraris. En aquests tallers les entitats promotores assistents prendran protagonisme donant a conèixer els seus processos en la creació d’espais test agraris, com articular la viabilitat normativa i econòmica, o com resoldre la cobertura legal de la persona tester.
Finalment, el divendres 25 de novembre es tancaran les jornades amb una sessió de treball interna, adreçada exclusivament a les entitats promotores d’espais test agraris i moderada per la secretària tècnica de la RETA. Al final del matí es convocarà una roda de premsa amb els mitjans de comunicació interessats per donar a conèixer la constitució formal de l’Associació de la Xarxa d’Espais Test Agraris, així com presentar de manera oficial la nova Junta Directiva. Les II Jornades sobre espais test agraris s’acabaran amb una visita a l’espai test agrari d’Haztegia, de la mà de l’Associació de Desenvolupament Rural Urkiola, amfitriona de l’esdeveniment, entitat promotora de l’espai test agrari i membre actiu de la RETA.